О школи

Школа у Трнави отворена је 30. новембра 1869. године. Први учитељ био је Милош Домановић, који је већ следеће године отишао у Овсиште где му се родио син Радоје, наш познати сатиричар. Прве године школу уписује 31 ученик првог разреда. У наредним годинама школа је радила са четири разреда.

Учитеља Милоша заменио је Анастасије Ристић, који је учио ученике 4 године.

download      Рат са Турцима 1875/76. године, прекида рад школе. Школа је 1881. добила за учитеља Милутина Јеленића, који се задржао више од десет година. Број ученика се повећавао из године у годину, што је приморало мештане да сакупе новац за нову школску зграду. Школе се почела градити 1903, а први ученици су почели да је похађају 1907. До Балканских ратова школа се успешно развијала и број ђака се повећавао. Ратне године значиле су и стагнацију образовања. Школа није радила до 1917. године, а тада почиње са окупљањем ученика. После Првог светског рата школа се развијала, повећавао се број ученика и учитеља. Школа је 1927. имала пет учитеља.

Други светски рат оставио је дубоке трагове на школу у Трнави. Убијени су учитељи Братислав Живановић и Милован Павловић.

Школа је до 1954. била четвороразредна, а онда сваке следеће године добија по разред више, тако да од школске 1957/58. постаје осморазредна.

Школа је 1962. године узела име Милутина Јеленића.

download (1)      Милутин Јеленић (1894-1943), био је Трнавац који се херојски борио у Балканским ратовима, Првом светском и Другом светском рату.

На наредном снимку можете чути химну наше школе:

Comments are closed